Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Effectief communiceren doe je door te luisteren

Effectief communiceren doe je door te luisteren

Luisteren zorgt voor verbinding

Wie luistert er nu nog echt in deze tijd waarin alles snel gaat en we overspoeld worden met informatie? Een ander fenomeen dat veel voorkomt zijn die mensen die maar menen te moeten praten en zenden. Pratende zendmasten waarvan je je afvraagt wat ze nu eigenlijk hebben gezegd als je het gesprek hebt afgerond. Ze vergeten dat juist luisteren naar elkaar verbinding geeft.

Met luisteren bereik je veel meer dan met praten. Je geeft je gespreksgenoot aandacht en tijd. En wat is er in de huidige samenleving naast een goede gezondheid meer kostbaar dan tijd? Om te kunnen luisteren moet je jezelf uitschakelen. Dit is best lastig want de telefoon die vaak oplicht ligt voor je, je bent al met je hoofd bij de volgende afspraak die je eigenlijk nog moet voorbereiden en je wil nog even snel een reactie typen op een mailtje dat net binnen komt.

Je kunt pas echt luisteren als je je eigen hoofd leeg hebt gemaakt en hebt afgesloten voor de buitenwereld. Zolang je je eigen hoofd niet hebt leeg gemaakt kun je niet bij de ander zijn.

Er zijn een vier niveaus van luisteren:

1 Informatie verzamelen, ofwel downloaden

Je verzamelt alleen maar feiten. Je filtert alle rompslomp en pikt alleen relevante punten op. Het lijkt een beetje op mee resoneren terwijl je andere dingen doet. Je neemt niet deel in het gesprek en stelt geen vragen.

2 Feitelijk luisteren

Je luistert en richt je op de feiten en of deze kloppen. Het draait alleen om de feiten en alle kleuring in het gesprek hoor je niet. De vragen die je stelt zijn sec gericht op het checken van de feiten.

3 Empathisch luisteren

Je luistert aandachtig en leeft mee met degene die aan het woord is. Je leeft je in en verplaatst je in de situatie en stelt vragen om het verhaal beter te kunnen snappen. De ander krijgt een goed gevoel bij het gesprek en merkt dat je echt in het gesprek deelneemt.

Gear Shift Trainingen

4 Generatief luisteren

Dit zijn de zaterdagavond gesprekken in lekkere grote ontspannen stoelen. Je luistert met gevoel en intuïtie en je probeert de ander te begrijpen en je respecteert de ander. In het gesprek voel je mee en probeert samen tot nieuwe inzichten te komen waarvan je niet wist dat je ze zou kunnen hebben. Je laat jezelf thuis en gaat met de ander mee in het gesprek en laat je in het gesprek meevoeren en genereert met de ander een gezamenlijk perspectief.

Is de een beter dan de ander?

Alle niveaus van luisteren zijn even waardevol. Echter pas ze wel toe op het juiste moment en het is ook wel handig om aan te geven dat op een bepaalde manier luistert. Dat voorkomt dat je gesprekspartner teleurgesteld raakt. Als je als team dichter naar elkaar toe wil groeien, dan kan luisteren juist de schakel zijn die verbinding geeft.

Wanneer heb jij jezelf de tijd gegeven om een mooi generatief gesprek te voeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *