Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Passie geeft je energie om te veranderen

Passie geeft je energie om te veranderen

Veranderingen en de fluency van routinematig gedrag

Veranderingen zijn onderdeel van ons dagelijkse leven. Veranderen doen we over het algemeen van nature niet graag. We houden liever vast aan oude vertrouwde en voorspelbare patronen en routines. Veranderingen zorgt ervoor dat we ons routinematige gedrag moeten aanpassen; onze “fluency” wordt doorbroken en kunnen geen energie besparen tijdens dagelijkse dingen. Veranderingen kosten juist extra energie. Maar we hebben simpel weg niet genoeg energie om de hele dag nieuwe dingen te proberen, te ervaren en te processen. Een passie geeft je energie om te veranderen! 

Veranderingen zijn er in verschillende soorten en groottes. Soms kun je zelf kiezen of wordt er voor je gekozen. Sommige gaan langzaam en anderen erg snel. De ene is kort en tijdelijk terwijl de andere lang is. Veranderingen hebben soms een enorme impact op je persoon. Soms dwingt een nieuwe situatie je om je hieraan snel aan te passen zonder dat er een weg terug is.

Life is like riding a bicyle; to keep your balance, you must keep moving”

Effect van fietsen

Om mijn energieniveau op te laden en om verandering door te voeren gebruik ik mijn passie voor fietsen. Ik fiets al zo lang ik me kan herinneren en dit is een vertrouwd gevoel waar mijn lichaam en geest behoefte aan heeft. Het gevoel van draaiende benen en de weerstand van de pedalen is verslaven. Het voorbij flitsen van koeien in de weide en bomen langs het pad voelt vertrouwd.

Even een korte blik in een winkelruit om je zithouding te checken en je eigen fiets te bekijken. De kick van een snelle afdeling of een mooi aangesneden bocht geeft je adrenaline. Het slurpen uit een naar plastic smakende bidon en het eten van een te zoete energiereep is nog altijd smerig. Deze dingen voelen heerlijk ouderwets en zijn niet veranderd. Naja, bijna alles dan want de elektrische fietsen die je fluitend inhalen reken ik niet mee. Door mijn passie laad ik mijn energie op en kan ik veranderen wanneer dit nodig is.

Leven in Cadans

Tijdens de opleiding tot gedragsveranderaar werd ik getipt de psycholoog Martijn Veltkamp die boeken schrijft over de wereld van het brein van een wielrenner. Het boek “Leven in Cadans- hoe je fietsend je hoofd verzorgd” geeft een mooi inzicht in de wijze waarop fietsen je lijf en geest kan beïnvloeden, je gedrag kan verklaren en hoe je passie zorgt voor energie. Een echte aanrader voor elke fietser die het leuk vindt om meer inzicht te krijgen in de effecten van fietsen. Het geeft inzicht en verklaart, soms op wetenschappelijke wijze, waarom we fietsen leuk vinden en wat het effect is op onze hersenen als we fietsen.

Gear Shift Trainingen

Passie vergroot je energie

Het boek zorgde er bij mij voor dat ik meer inzicht en besef kreeg van de impact van mijn passie op mijn fysieke en mentale energie. Als ik nu kijk naar wat het effect is van mijn passie, dan zie ik dat: fietsen me autonomie geeft, het mijn gedachtes ordent, het zorgt voor m’n fysieke fitheid, het me een voldaan gevoel geeft en dat het mijn gedachtes ordent en tot rust brengt. Fietsen geeft me ook vrijheid en brengt het me in de mooie natuur. 

Door te fietsen laad ik mezelf op zodat ik weer met spirit een nieuwe cadans kan vinden die ik inzet tijdens veranderingen. Een passie geeft je energie om te veranderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *